Πώς χρησιμοποιούμε τα μικροφυτά?

Πολλοί από αυτούς που ενδιαφέρονται για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και σωστή διατροφή, δεν χρησιμοποιούν ακόμα τα μικροφυτά.

Τα μικροφυτά καταναλώνονται όπως είναι και περιλαμβάνονται από τους διατροφολόγους στην κατηγορία των SUPERFOODS, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωφέλιμες ουσίες (μέταλλα, βιταμίνες, κ.λπ.).

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα μικροφυτά?

Έχουν πολύ περισσότερους θρεπτικούς συστατικούς από τα βρώσιμα μέρη των ώριμων φυτών.

Έχουν γεύση και άρωμα πολύ πιο έντονα από τα ώριμα φυτά.

Μπορούν να ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών, βοτάνων ή άλλων βρώσιμων φυτών που χρησιμοποιούνται είτε για τα ευεργετικά τους χαρακτηριστικά (όπως το χόρτο σιταριού ή το τριφύλλι), είτε για διακοσμητικούς σκοπούς (τριφύλλι ή διάφορα βρώσιμα λουλούδια).

Τα μικρόφυτα δεν είναι σπόροι

Τα μικρόφυτα αναπτύσσονται σε υπόστρωμα, χωρίς χώμα, και τα φυτά αναπτύσσονται κανονικά στον αέρα και το φως, με μηδενικό κίνδυνο μόλυνσης.

Οι βλαστοί αναπτύσσονται υπό συνθήκες εξαιρετικής υγρασίας, σκοταδιού και θερμότητας για να προκαλέσουν ταχεία βλάστηση. Οι σπόροι τοποθετούνται σε κλειστά δοχεία χωρίς αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν σωστά. Όταν καταναλώνονται μετά από 48 ώρες, οι βλαστοί εμφανίζονται ως μια ακαθόριστη μάζα λευκών ριζών, στελεχών και χλωμών, ατελών φύλλων.

Λόγω των συνθηκών καλλιέργειας – σκοτάδι, υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες – οι βλαστοί ενδέχεται να μολυνθούν από επικίνδυνες βακτηρίδια! Αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει για τα μικρόφυτα.

Τα μικρόφυτα (ή βλαστοί ή μικρολαχανικά) φυτεύονται ατομικά

Η ανάπτυξη πραγματοποιείται υπό συνθήκες έντονου και ελεγχόμενου φωτισμού, χαμηλής υγρασίας και καλού αερισμού. Παρά τη μεγάλη πυκνότητα κατά τη σπορά, τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν άριστα. Οι περισσότερες ποικιλίες χρειάζονται 1-2 εβδομάδες για να αναπτυχθούν. Η συγκομιδή γίνεται μόλις τα πρώτα φύλλα (κοτυληδόνες) έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Κόβονται και καταναλώνονται μόνο τα μέρη πάνω από το υπόστρωμα – ο μίσχος και τα φύλλα.

Η έννοια των μικροφύτων ή „microgreens”

Όπως είναι γνωστά από τους ειδικούς, εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στις ΗΠΑ, στις κουζίνες τολμηρών σεφ, αλλά μόνο μετά το 1990 άρχισε να αναπτυχθεί μια πιο σταθερή παραγωγή και η διάδοσή τους σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

Μην καταψύχετε τα μικροφύτα

Τα μικροφύτα έχουν μια λεπτή και ευαίσθητη κυτταρική δομή. Με την κατάψυξη, το κύτταρο σπάζει. Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα θα παραμείνουν, αλλά πολλά άλλα, που είναι χαρακτηριστικά για ένα ζωντανό φυτό, θα χαθούν. Επιπλέον, η υφή τους θα υποστεί ζημιά. Μετά την απόψυξη, δεν θα έχουν ούτε την ελκυστική εμφάνιση με την οποία είστε συνηθισμένοι, ούτε την υφή που τους δίνει η σαρκώδης υφή.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα μικροφύτα δεν πρέπει να υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία και πρέπει να τοποθετούνται στο πιάτο πάνω από τα μαγειρεμένα τρόφιμα, αλλά μόνο όταν το φαγητό έχει θερμοκρασία κάτω των 40 βαθμών Κελσίου.